Νέα Μεσημβρία : 100 χρόνια αμπελουργοί
Ιανουάριος 12, 2018
Η DETROP-OENOS βγαίνει στην πόλη και προτείνει… 26 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου 2019
Φεβρουάριος 23, 2019
Show all

Τριπλή βράβευση για την «Μεσημβρία Οινοποιητική» στον 19ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου.

Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης» συμπλήρωσε φέτος τα 20 χρόνια λειτουργίας του (1999-2019) και διεξάχθηκε από 19 έως 21 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηρίζεται δικαίως ως μία εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση για τον κλάδο.


Αναλυτικά στοιχεία και διαδικασίες του διαγωνισμού.

  • Συμμετείχαν 5 “master of wine”, τίτλος που αποτελεί την υψηλότερη διάκριση παγκοσμίως στο κρασί όπου μόνο περίπου 370 άτομα στον κόσμο κατέχουν. Οι 4 ήταν προσκεκλημένοι γευσιγνώστες-κριτές του Διαγωνισμού από το εξωτερικό και ο πέμπτος, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, πρόεδρος της διοργάνωσης.
  • Συμμετείχε ένας “master sommelier” επίσης τίτλος υψηλής διάκρισης παγκόσμια.
  • 25 ήταν συνολικά οι γευσιγνώστες-κριτές του Διαγωνισμού 2019 εκ των οποίων οι 10 ήταν από το εξωτερικό (από Βραζιλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Σουηδία και Τουρκία).
  • Στο διαγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης συμμετείχαν συνολικά 866 δείγματα.
  • Τα 832 δείγματα αφορούσαν οίνους (από Ελλάδα, Κύπρο, Βραζιλία, Γαλλία και Βουλγαρία).
  • Τα 34 δείγματα αφορούσαν αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης από Ελλάδα και Κύπρο.
  • Με τον συνολικό αριθμό των 866 δειγμάτων, ο Διαγωνισμός φέτος συμπλήρωσε αύξηση συμμετοχής κατά 16%.
  • Τα τραπέζια των γευσιγνωστών ήταν 5, από 5 άτομα το κάθε ένα, εκ των οποίων το ένα ήταν ο/η πρόεδρός του.
  • Σε κάθε τραπέζι συμμετείχε και ένας «associate judge» (μαθητευόμενος γευσιγνώστης) προκειμένου να αποκτήσει εμπειρία στη γευστική δοκιμή, στην κρίση και στη βαθμολογία ανάλογων Διαγωνισμών.
  • Ένα μόνο από τα 5 τραπέζια δοκίμαζε και βαθμολογούσε την κατηγορία των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης, εφόσον οι κριτές του διέθεταν την ανάλογη για την κατηγορία αυτή εμπειρία.
  • Υπολογίζεται πως ο/η κάθε γευσιγνώστης-κριτής του Διαγωνισμού δοκίμασε και βαθμολόγησε την κάθε ημέρα της διεξαγωγής του 60 δείγματα.

Λίγα λόγια για την ιστορία του διαγωνισμού…


Αρχικός στόχος του Διαγωνισμού, από την πρώτη διοργάνωση το 1999, ήταν να αναδείξει το επώνυμο Ελληνικό κρασί και απόσταγμα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.   Είκοσι χρόνια μετά ο στόχος παραμένει σταθερός, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων από όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, το νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον Διαγωνισμό του 2018, και λειτουργεί σύμφωνα με τα Αυστραλιανά πρότυπα, έλαβε πολύ θετικές κριτικές από όλους τους εμπλεκόμενους, κριτές και οινοποιούς, καθιστώντας τον Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης έναν από τους πιο σύγχρονους και αξιόπιστους διαγωνισμούς διεθνώς.

Το υψηλό επίπεδο του Διαγωνισμού επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών, οινολόγων, Masters of Wine, sommeliers, κριτών γεύσης, δημοσιογράφων και επαγγελματιών οίνου, από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από εντατικές τυφλές γευσιγνωσίες αναδεικνύουν τους οίνους και τα αποστάγματα που ξεχωρίζουν σε βαθμολογία, διεκδικώντας ένα βραβείο.

Η συμμετοχή κριτών αυτού του βεληνεκούς έχει μακροπρόθεσμα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του Διαγωνισμού ενώ παράλληλα έχει ωφελήσει στην παρουσία του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.


Οι βραβεύσεις για την «Μεσημβρία Οινοποιητική»



Φλόγοινος Μαλαγουζιά

Το εκλεκτό κρασί από σταφύλια της ελληνικής ποικιλίας Μαλαγουζιά που καλλιεργείται σε αμπελώνες στη Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε με το χάλκινο βραβείο κάνοντας μας για άλλη μια φορά περήφανους.

Χαρακτηριστικά
Χρώμα λαμπερό λεμονοπράσινο με κίτρινες ανταύγειες. Έντονο μπουκέτο από αρώματα ώριμων φρούτων. Στόμα ντελικάτο με δροσιστική οξύτητα και ισορροπημένο τελείωμα. Σερβίρεται στους 8 -10 °C και σε μικρό ποτήρι σχήματος τουλίπας για νεαρά, λευκά κρασιά. Συνοδεύει ιδανικά σαλάτες, ορεκτικά και τα πρώτα πιάτα ενός γεύματος. Συνδυάζεται αρμονικά με χορτόπιτες, ζυμαρικά, κρέπες τυριών, κοτόπουλο και χοιρινό με άσπρες σάλτσες, παναριστά ή σε ασιατική έκδοση με γλυκόξινες σάλτσες. Ιδανικό για απεριτίφ ή να κλείσει αρμονικά ένα γεύμα, συνοδεύοντας τυριά και φρούτα εποχής.



Ζωηφόρος Ροζέ

Ασημένια βράβευση για το εκλεκτό ροζέ κρασί από σταφύλια της γαλλικής ποικιλίας Syrah που καλλιεργείται σε αμπελώνες στη Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης. Κλασική ροζέ οινοποίηση με προ ζυμωτική εκχύλιση, αφαίμαξη και ελεγχόμενη αλκοολική ζύμωση.

Χαρακτηριστικά
Ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα, έντονα φρουτώδη αρώματα, φράουλας και βατόμουρου, ισορροπημένη οξύτητα και δροσερή φρουτώδη επίγευση. Σερβίρεται στους 100 – 120 °C σε μικρό ποτήρι σχήματος τουλίπας για αρωματικά ροζέ κρασιά. Συνοδεύει μακαρονάδες και τρυφερά λευκά κρέατα με κόκκινη σάλτσα, αλλά και γλυκά σοκολάτας και κόκκινων φρούτων.



Moschato Bello

Ασημένια βράβευση για το εκλεκτό ποικιλιακό λευκό οίνο που παράγεται από την Ελληνική λευκή ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας σε χαμηλής στρεμματικής παραγωγής αμπελώνες της «Μεσημβρία Οινοποιητική».

Χαρακτηριστικά
Διαθέτει έντονο αρωματικό χαρακτήρα που διακρίνεται από ανθώδεις, νότες. Έχει ισορροπημένη οξύτητα, πλούσια γεύση και ευχάριστη επίγευση. Πίνεται στους 10-12οC και συνοδεύει θαλασσινά, ζυμαρικά και λευκά κρέατα.


GreekGerman