Αρχικός στόχος του Διαγωνισμού, από την πρώτη διοργάνωση το 1999, ήταν να αναδείξει το επώνυμο Ελληνικό κρασί και απόσταγμα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είκοσι χρόνια μετά ο στόχος παραμένει σταθερός, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων από όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, το νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον Διαγωνισμό του 2018, και λειτουργεί σύμφωνα με τα Αυστραλιανά πρότυπα, έλαβε πολύ θετικές κριτικές από όλους τους εμπλεκόμενους, κριτές και οινοποιούς, καθιστώντας τον Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης έναν από τους πιο σύγχρονους και αξιόπιστους διαγωνισμούς διεθνώς.
Το υψηλό επίπεδο του Διαγωνισμού επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών, οινολόγων, Masters of Wine, sommeliers, κριτών γεύσης, δημοσιογράφων και επαγγελματιών οίνου, από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από εντατικές τυφλές γευσιγνωσίες αναδεικνύουν τους οίνους και τα αποστάγματα που ξεχωρίζουν σε βαθμολογία, διεκδικώντας ένα βραβείο.
Η συμμετοχή κριτών αυτού του βεληνεκούς έχει μακροπρόθεσμα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του Διαγωνισμού ενώ παράλληλα έχει ωφελήσει στην παρουσία του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.
Το εκλεκτό κρασί από σταφύλια της ελληνικής ποικιλίας Μαλαγουζιά που καλλιεργείται σε αμπελώνες στη Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε με το χάλκινο βραβείο κάνοντας μας για άλλη μια φορά περήφανους.
Χαρακτηριστικά
Χρώμα λαμπερό λεμονοπράσινο με κίτρινες ανταύγειες. Έντονο μπουκέτο από αρώματα ώριμων φρούτων. Στόμα ντελικάτο με δροσιστική οξύτητα και ισορροπημένο τελείωμα. Σερβίρεται στους 8 -10 °C και σε μικρό ποτήρι σχήματος τουλίπας για νεαρά, λευκά κρασιά. Συνοδεύει ιδανικά σαλάτες, ορεκτικά και τα πρώτα πιάτα ενός γεύματος. Συνδυάζεται αρμονικά με χορτόπιτες, ζυμαρικά, κρέπες τυριών, κοτόπουλο και χοιρινό με άσπρες σάλτσες, παναριστά ή σε ασιατική έκδοση με γλυκόξινες σάλτσες. Ιδανικό για απεριτίφ ή να κλείσει αρμονικά ένα γεύμα, συνοδεύοντας τυριά και φρούτα εποχής.
Ασημένια βράβευση για το εκλεκτό ροζέ κρασί από σταφύλια της γαλλικής ποικιλίας Syrah που καλλιεργείται σε αμπελώνες στη Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης. Κλασική ροζέ οινοποίηση με προ ζυμωτική εκχύλιση, αφαίμαξη και ελεγχόμενη αλκοολική ζύμωση.
Χαρακτηριστικά
Ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα, έντονα φρουτώδη αρώματα, φράουλας και βατόμουρου, ισορροπημένη οξύτητα και δροσερή φρουτώδη επίγευση. Σερβίρεται στους 100 – 120 °C σε μικρό ποτήρι σχήματος τουλίπας για αρωματικά ροζέ κρασιά. Συνοδεύει μακαρονάδες και τρυφερά λευκά κρέατα με κόκκινη σάλτσα, αλλά και γλυκά σοκολάτας και κόκκινων φρούτων.
Ασημένια βράβευση για το εκλεκτό ποικιλιακό λευκό οίνο που παράγεται από την Ελληνική λευκή ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας σε χαμηλής στρεμματικής παραγωγής αμπελώνες της «Μεσημβρία Οινοποιητική».
Χαρακτηριστικά
Διαθέτει έντονο αρωματικό χαρακτήρα που διακρίνεται από ανθώδεις, νότες. Έχει ισορροπημένη οξύτητα, πλούσια γεύση και ευχάριστη επίγευση. Πίνεται στους 10-12οC και συνοδεύει θαλασσινά, ζυμαρικά και λευκά κρέατα.